2000m2 showroom

+40 jaar familiebedrijf

+40 jaar familiebedrijf

Eigen monteurs

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Eigen monteurs

Hoge Klanttevredenheid

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Hoge Klanttevredenheid

De draairichting van uw deur bepalen voor vervanging

4 april 2023

De draairichting van uw deur bepalen? Wij helpen u!

Let bij het uitkiezen van een nieuwe deur op de draairichting. Bent u er nog niet helemaal uit welke draairichting u wilt? We helpen u graag op weg. Er zijn twee manieren om naar de draairichting van deuren te kijken: draait een deur naar links of rechts open, en draait een deur naar binnen of naar buiten open.

Let op: is de draairichting links of rechts?

Om de draairichting van een deur te bepalen, kijken we eerst of een deur naar links of naar rechts opendraait. Dan zien we dat dit afhangt van de kant waar de scharnieren zitten. Het is niet erg ingewikkeld: bij een linksdraaiende deur zitten de scharnieren links en bij een rechtsdraaiende deur zitten ze rechts.

Daarnaast kan een deur naar binnen of naar buiten opendraaien. Er zijn dus vier mogelijkheden als we het hebben over draairichtingen van deuren:

  • Linksdraaiend naar binnen;
  • Linksdraaiend naar buiten;
  • Rechtsdraaiend naar binnen;
  • Rechtsdraaiend naar buiten.

De draairichting van een deur bepalen

Wilt u een nieuwe deur en wilt u dezelfde draairichting als de oude deur, dan is dat meestal geen probleem. Wilt u een andere draairichting, dan is vaak enige aanpassing nodig. Hang-en-sluitwerk kan verschillen per draairichting, dus bijvoorbeeld aanpassingen aan de scharnieren en eventueel de sloten kan nodig zijn.

De juiste draairichting voor uw deur kiezen

Bij het kiezen van de juiste draairichting van een nieuwe deur zijn er een aantal vuistregels die u op weg helpen. De bekendste twee kent u wellicht al: een voordeur draait altijd naar binnen open en de achterdeur meestal naar buiten.

Voor andere deuren hangt het van een aantal factoren af, of naar binnen of naar buiten draaien handiger is. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat deuren richting een gang of een hal naar buiten opendraaien. Vaak is dat omdat het ruimteverlies door de openslaande deur op een gang of hal minder storend is, dan in een ander soort ruimte. Een bekend voorbeeld is het toilet, dat vrijwel altijd een naar buiten draaiende deur heeft, tenzij het toilet bijzonder ruim is. Hetzelfde geldt vaak ook voor ruimtes als keukens en badkamers.

Meer weten over de draairichting van deuren? Neem contact op!

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of andere vragen over de draairichting van een deur bepalen? Jordens helpt u graag verder. Neem contact met ons op. Langskomen kan natuurlijk ook. Maak een showroom-afspraak bij ons in Zwijndrecht. Onze ervaren adviseurs staan daar voor u klaar. Wilt u liever een adviseur bij u thuis laten langskomen? Maak dan direct een afspraak online voor een bezoek aan huis.

Open chat
1
Hallo 👋
Hoe kunnen wij u helpen?