2000m2 showroom

+40 jaar familiebedrijf

+40 jaar familiebedrijf

Eigen monteurs

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Eigen monteurs

Hoge Klanttevredenheid

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Hoge Klanttevredenheid

Afrekenen met vooroordelen: kunststof is een milieubewuste keuze

4 juni 2019

Kunststof wordt steeds vaker gebruikt bij het bouwen en verbouwen van huizen. Dit materiaal wint al jaren aan populariteit. Hierbij wordt altijd gezegd dat kunststof een milieubewuste keuze is. Maar hoe wordt dat eigenlijk bepaald? Waar moet een milieubewust materiaal aan voldoen? Wij zullen het hier toelichten en onderbouwen dat kunststof inderdaad een duurzame en milieuvriendelijke keuze is!

Wat is een milieubewuste keuze?

Een goede vraag om mee te beginnen: wanneer is een product ‘goed voor het milieu’ en/of ‘duurzaam’. Dat zullen we even op een rijtje zetten: ten eerste moet het vervaardigen van het product het milieu niet (te veel) belasten. Ten tweede moet het product duurzaam zijn, dus het moet lang mee gaan. Vervolgens moet het product weinig onderhoud nodig hebben, het moet goed isoleren en het moet recyclebaar zijn.

Nu we dat duidelijk hebben: hoe scoort kunststof?

Wat betreft kozijnen, schuifpuien en dakkapellen is hout de grote concurrent van kunststof. Het grote voordeel van kunststof ten opzichte van hout is dat er geen houtkap voor nodig is. Kunststof wordt gemaakt van PVC en het productieproces van PVC is de laatste jaren enorm geoptimaliseerd waarbij er inmiddels amper belasting voor het milieu meer is. PVC afval wordt beter gesorteerd en kan mede hierdoor veel vaker worden hergebruikt, vaak tot wel tien keer. Zo scoort kunststof dus zowel wat betreft productieproces en recyclebaarheid goed!

Onderhoud en duurzaamheid van kunststof

Kunststof gaat enorm lang mee, wat het letterlijk een duurzaam product maakt. De gemiddelde levensduur is 50 tot 75 jaar en daar komt nog eens bij dat er in die periode ook maar weinig onderhoud nodig is. Wanneer u eens per jaar uw kozijnen poetst met een normaal sopje is dat voldoende. Dit betekent dat u dus ook geen heftige, schadelijke producten nodig heeft voor het schoonmaken. Wat betreft het onderhoud heeft kunststof dus ook weer een streepje voor op hout. Hout gaat zo mogelijk nog langer mee dan kunststof, maar heeft veel meer en intensiever onderhoud nodig. Hout moet altijd geverfd worden en bij kunststof is dat niet nodig.

Duurzaam is ook: goede isolatie

Isolatie is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidscheck. Kunststof kozijnen, dakkapellen en schuifpuien staan bekend om hun enorm isolerende capaciteiten en gaan energieverspilling dus tegen. Deze zijn dus bij uitstek geschikt om energie te besparen. Bij Jordens maken we gebruik van de nieuwe generatie kunststof kozijnen met een 5-kamer technologie. Dit zorgt voor maximale isolatie. Het hebben van kunststof kozijnen ziet u dus zeker terug in uw energierekening. En het leefcomfort gaat er op vooruit: in de winter glipt er amper warmte naar buiten en in de zomer houdt u uw huis binnen aangenaam koel.

Dus de conclusie: kunststof is zeker een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, het scoort goed op alle duurzaamheidscriteria. Wanneer u een milieuvriendelijke keuze wil maken, kunt u met een gerust hart kiezen voor kunststof. Een besparing voor uzelf en een besparing voor het milieu. Mooier kan niet toch?

Open chat
1
Hallo 👋
Hoe kunnen wij u helpen?