2000m2 showroom

+40 jaar familiebedrijf

+40 jaar familiebedrijf

Eigen monteurs

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Eigen monteurs

Hoge Klanttevredenheid

Topkwaliteit met 10 jaar garantie

Hoge Klanttevredenheid

Bel mij terug
Bel mij terug





Velux dakraam plaatsen? 10 stappen

1 september 2022

Een Velux dakraam plaatsen zorgt voor voldoende daglicht en ventilatie op een donkere plek als de zolder. Wilt u van deze ruimte in huis een mooie en lichte kamer maken? Dan is het plaatsen van een Velux dakraam de ideale oplossing. Dit kunt u vanaf de binnenkant van uw woning uitvoeren; het is dus niet nodig om het dak op te gaan. Dat scheelt! Benieuwd hoe een Velux dakraam plaatsen in zijn werk gaat? 

Stappenplan Velux dakraam plaatsen

Het plaatsen van een Velux dakraam of een dakraam van een ander merk is niet heel ingewikkeld, maar is wel alleen verstandig als u ervaring hebt met klussen. Een dakraam plaatsen moet namelijk heel precies gebeuren om kans op lekkage of andere schade te voorkomen. In dit artikel geven wij u een nauwkeurig stappenplan zodat u weet wat u te wachten staat.

 

velux-dakraam-plaatsen-stappenplan (740 x 380 px)

 

Stap 1. Het juiste Velux dakraam kiezen

Er zijn verschillende soorten Velux dakramen met diverse glaselementen. Welk type u ook kiest: houd er rekening mee dat de grootte van het Velux dakraam ongeveer 10% moet bedragen van het vloeroppervlak van de ruimte om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht naar binnen komt. Bij een ruimte van bijvoorbeeld 12 m2 heeft u een glasoppervlakte nodig van ten minste 1,20 m2 nodig.

Stap 2. De contouren van het Velux dakraam intekenen

Bepaal vervolgens horizontaal waar het dakraam moet komen. Teken aan de binnenzijde van het dak de contouren van het dakraam af. De positie van een dakraam heeft namelijk invloed op de hoeveelheid daglicht, het uitzicht, de ventilatie en het gebruiksgemak. Probeer in ieder geval de volgende twee vuistregels aan te houden:

– Zorg ervoor dat u zowel zittend als staand door het dakraam kunt kijken; plaats de onderkant van het dakraam daarom op 90 cm van de vloer.
– Plaats het dakraam bij voorkeur boven een warmtebron om condensatie op het glas te vermijden.

top-velux-dakraam-plaatsen

Stap 3. De balkconstructie voorbereiden

Meet vervolgens de afstand tussen de verticale dakbalken (de gordingbalken) waar het raam tussen komt. Past het Velux dakraam niet tussen de verticale dakbalken (gordingbalken)? Dan zal de balkconstructie van het dak waarschijnlijk aangepast moeten worden. Zaag hiervoor twee balken (raveelbalken) met de handzaag van ongeveer 8×8 cm af die tussen de gordingbalken komen en die het dakraam zullen omlijsten. Vervolgens kunt u deze nieuwe raveelbalken tussen de gordingbalken plaatsen. Voorzie beide uiteinden van de raveelbalken met bat-ijzers en zet deze vast met batspijkers. Deze spijkers gebruikt u om de nieuwe balken aan de bovenste en onderste gording vast te zetten. Schroef tot slot de nieuwe balken vast met twee lange schroeven aan de uiteinden van de doorbroken balken. Dit geeft extra stevigheid. Nu heeft u een kader waartussen u het dakraam kunt plaatsen.

Stap 4: Een dakopening maken
Als de balkconstructie gemaakt is kun je een dakopening maken. Zaag een klein gat uit van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter in het dakbeschot, ruim buiten de lijnen die u getekend heeft (in stap 2). Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg. Boor vervolgens in de hoeken van het afgetekende dakraam gaten, om te controleren of er voldoende pannen verwijderd zijn. Zaag dan de hele opening voor het nieuwe dakraam uit.

Stap 5: Een nieuw kozijn plaatsen
Verwijder vervolgens de ruit uit uw nieuwe dakraam. Dat kan meestal eenvoudig door het raam te kantelen. Steek het kozijn van het dakraam door de opening in het gat en monteer het op het dak . Bij het raam zijn bevestigingssleutels geleverd, die u op het dakbeschot vastzet.

Stap 6: De gootstukken plaatsen
Plaats nu de gootstukken aan de buitenkant van het raam. Brengt eerst het onderste gootstuk aan – dat is voorzien van een loodslab. De loodslab voorkomt namelijk dat regenwater naar binnen komt. Vervolgens kunt u de zij- en bovengoot plaatsen als het gootstuk goed vastzit.

Stap 7: De (hele) dakpannen terugleggen
Leg de dakpannen weer terug op hun plek. Probeer zoveel mogelijk de hele dakpannen terug te leggen. Passen de dakpannen niet precies meer? Gebruik dan een slijptol om dakpannen bij te slijpen en op maat te maken.  Leg daarna ook de geslepen pannen terug op hun plek.

Stap 8: De ruit terug in het kozijn plaatsen
Als het kozijn goed op zijn plaats zit en alle dakpannen op hun plek liggen, is het tijd om de ruit terug in het kozijn te plaatsen.  In de meeste gevallen moet het raam helemaal gekanteld worden. Dan schiet er aan beide kanten een pinnetje vast. Test de stevigheid van het dakraam goed voor u met de afwerking begint. In de handleiding die wordt geleverd bij het Velux dakraam vindt u hoe u goed kan controleren dat de ruit goed vastzit.

Stap 9: De binnenafwerking plaatsen
Nu de ruit terug in het kozijn is geplaatst, kunt u beginnen met de afwerking. Er zijn standaard Velux binnenafwerkingen verkrijgbaar, maar u kunt u dit ook zelf maken met MDF. Boor schroefgaten en schroef de binnenzijde tegen het kozijn. Wilt u gaan voor het mooiste resultaat? Boor dan schroefgaten van 3 mm en verruimt deze gaatjes met een verzuimboor.

Stap 10: De binnenzijde afwerken
De laatste stap is het netjes afwerken van de binnenzijde. Kit met een met acrylaatkit de naden dicht  en vul de schroefgaten met plamuur.  Schuur vervolgens het kozijn als de kit en plamuur droog zijn en breng daarna een laag grondverf aan.  Is het geheel gedroogd? Schuur nog een keer de afwerking en lak tenslotte de binnenafwerking in uw gewenste kleur.

Open chat
1
Hallo 👋
Hoe kunnen wij u helpen?