6 februari 2020

Het stappenplan voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen, daar moeten we met zijn allen naartoe. Je energieverbruik verminderen en verduurzamen zijn twee van de beste manieren waarop jij het klimaat kan sparen. Duurzaam wonen kan net zo comfortabel als je gewend bent, het is goed voor jouw eigen gezondheid en zelfs financieel aantrekkelijk. Hier vind je een aantal woontips om ervoor te zorgen dat jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft of wordt. Doe je mee?

Stap 1: zorg voor goede isolatie in huis

Begin met isolatie. Je kunt je woning op verschillende manieren extra isoleren: denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie. Spouwmuurisolatie is de nummer één besparingstip van Milieu Centraal. Het rendement op deze investering wordt door hen op 10% geschat. Maar met het isoleren van je ramen en kozijnen kun je ook een grote slag slaan in het besparen van energie. Hiermee pak je namelijk twee belangrijke facetten aan: je verliest minder warmte door de te dunne ramen én je verliest minder warmte door kieren naast je ramen. Met HR++ glas (of zelfs Triple Glas) en perfect sluitende kunststof kozijnen zorg jij dat die voetafdruk al behoorlijk slinkt. En hoe zit het met vocht? Als je huis zo goed afgesloten is voor lucht af- en toevoer zijn sommige mensen wel eens angstig voor vocht. Geen zorgen. Dat wordt ondervangen door ventilatieroosters, zo ben je verzekerd van een gezonde leefomgeving binnenshuis. Vergeet daarnaast de deuren niet! Kies ook voor een goed isolerende voordeur en achterdeur.

Stap 2: zuinig omgaan met energie

We gaan nog een stapje verder. Ondanks dat de volgende maatregelen misschien relatief klein zijn, zorgen zij gezamenlijk toch wel degelijk voor verschil. Verschil voor het milieu en tegelijkertijd ook voor jouw energierekening. Ten eerste: zet apparaten en lampen die je niet gebruikt standaard uit. Liever geen slaapstand, gewoon helemaal uit. Heb je nog gloeilampen? LED-lampen zijn veel zuiniger en worden ook nog eens steeds betaalbaarder. Tijd voor een nieuw apparaat of elektronica: check dan ook het energielabel. En mocht je toe zijn aan een nieuw fornuis: kies dan voor een inductieplaat. Dat is de meest veilige en energiebesparende manier van koken. Daarnaast hebben veel relatief nieuwe apparaten tegenwoordig een eco-modus, denk aan wasmachines en vaatwasmachines. Kies deze stand zoveel mogelijk! En zet natuurlijk je thermostaat als je weg van huis bent of ‘s nachts op 15 graden. Met deze kleine handelingen en aanpassingen kom je stiekem al een heel eind!

Stap 3: natuurlijke energiebronnen in en op je huis

Een mooie combinatie voor energie besparen én zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen, is een combinatie van: zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp in en op je huis. Met zonnepanelen wek je elektriciteit op en een warmtepomp en zonneboiler zorgen voor warm water. Aangezien we in Nederland wonen en de zon niet altijd nadrukkelijk aanwezig is, is het aan te raden om aanvullend op je zonneboiler een warmtepomp te installeren. Dit omdat je van je zonneboiler vooral profijt hebt wanneer het echt zonnig weer is. Een warmtepomp voorziet jou ook van warm water als de zon niet schijnt. Zonnepanelen kun je weer gebruiken voor de elektriciteitsvoorziening van je warmtepomp, daarom gaan deze drie opties erg goed samen.    

Kortom, er is genoeg te doen om een duurzame woonstijl te ondersteunen. Het komt vooral neer op energie besparen door goed isoleren, bewust omgaan met energie en gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. Met het isoleren kunnen wij je helpen! Op zoek naar perfect isolerende kozijnen, schuifpuien, dakkapellen en deuren? Bezoek onze showroom en dan helpen wij jou graag verder.

Ontvang €250,- korting

Ter waarde van 250,- euro voor bij een besteding van 5000,- euro bij ons bedrijf. Boven de 5000,- euro ontvangt u nogmaals 5% korting over uw aankoop.