Zoals wij in deze eerdere blog schreven, zijn er verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen hun woning te verbouwen. Of u nu extra ruimte wilt creëren of uw woning een nieuwe uitstraling wilt geven: een verbouwing is de ideale manier om uw woongenot te vergroten. Natuurlijk komen er verschillende zaken kijken bij een verbouwing, waarvan de financiering er één is. Overweegt u een verbouwing en kunt u wel wat advies gebruiken omtrent de financiële afwikkeling? Wij geven u een aantal tips.
Verbouwing financieren met uw eigen spaargeld
Heeft u genoeg gespaard om de verbouwing van uw dromen te kunnen financieren? Dan kunt u deze natuurlijk zelf betalen. Dit is de voordeligst mogelijke optie, omdat u in dit geval geen extra kosten betaalt in de vorm van rente. Hoeveel spaargeld u precies nodig heeft, hangt natuurlijk volledig af van de verbouwing die u in gedachten heeft. Zo heeft u al een nieuwe kunststof schuifpui vanaf 4.400 euro en beginnen prijzen voor een kunststof dakkapel vanaf 5.600 euro. Kiest u voor kunststof kozijnen? Dan moet u denken aan een minimale prijs van 580 euro.
Als u beschikt over meer dan 30.000 euro spaargeld, is het extra interessant om dit in uw woning te steken. Over dit spaargeld betaalt u namelijk belasting.
Een (aanvullende) hypotheek afsluiten
Als het voor u niet mogelijk is om uw eigen spaargeld in te zetten, kunt u kiezen voor een (aanvullende) hypotheek. Het is gebruikelijk om deze tweede hypotheek af te sluiten bij de partij waar u ook uw eerste hypotheek heeft afgesloten. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een andere aanbieder. Belangrijk is om goed te kijken naar de voorwaarden van de hypotheek.
Houd er rekening mee dat u voor de aanvraag van een extra hypotheek vaak een zogenaamd taxatierapport moet overleggen waarin de marktwaarde van uw woning na de verbouwing wordt vastgesteld. Behalve de hypotheek en de rente hierover, moet u ook rekening houden met kosten voor het hypotheekadvies en de taxatie voorafgaand.
Geld lenen van familieleden
U kunt overwegen om geld te lenen van familieleden om zo uw verbouwing te financieren. Voor u, de persoon die geld leent, is het grote voordeel dat de rente over dit type lening aftrekbaar is. Bij een bank profiteert u daar ook van, maar lenen van familie is nog voordeliger. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie omtrent het lenen van de ‘’familiebank’’.
Ga na of u in aanmerking komt voor subsidies
De overheid stimuleert huiseigenaren die energiebesparende verbouwingen doen onder andere door het bieden van subsidies. Als u een verbouwing overweegt die aan de voorwaarden voldoet, kan het dus zomaar zijn dat een deel hiervan wordt gesubsidieerd. Hoe het allemaal zit, kunt u onder andere teruglezen op de website van Vereniging Eigen Huis.
Lening van het Nationaal Energiebespaarfonds
Wie zijn huis wil laten verbouwen op een wijze die energie bespaart, kan ook een lening nemen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. De rente op deze Energiebespaarlening is gunstig, en leningen zijn mogelijk tot wel 50.000 euro. Op de site van het Nationaal Energiebespaarfonds vindt u alles wat u moet weten over dit type lening.
Zoals eerder gezegd, hangt de precieze prijs van een verbouwing sterk af van de situatie. Als u wilt verbouwen, is het goed om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Zo weet u hoe hoog de kosten ongeveer zullen zijn, en kunt u hier rekening mee houden bij het opstellen van een financieel plan.