29 augustus 2018

Wat maakt kunststof kozijnen zo duurzaam?

Eerder deze maand schreven we een blog over de voordelen van kunststof kozijnen. Eén van deze voordelen is dat kozijnen van kunststof bekendstaan als duurzaam. Wat betekent dit precies? En wat maakt deze kozijnen eigenlijk zo duurzaam?

De productie van kunststof

Bij het beoordelen van de duurzaamheid van een materiaal, speelt onder andere het productieproces ervan een rol. Duurzame materialen worden geproduceerd op een manier die onze (natuurlijke) leefomgeving zo min mogelijk belast. Voor kunststof geldt dat polyvinylchloride (PVC) een belangrijke grondstof is. Omdat de productie van PVC aan steeds scherpere regelgevingen moet voldoen, is het productieproces steeds ‘schoner’ geworden. Wanneer we het hebben over duurzaamheid, kunnen we dus zeker stellen dat kunststof hierin steeds verder verbetert! Daarnaast hoeft voor het maken van kunststof kozijnen natuurlijk geen hout gekapt te worden en dat is een pluspunt.

Levensduur: hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Hoe langer de levensduur, hoe duurzamer het materiaal. Voor kunststof kozijnen geldt dat ze meestal tussen de 50 en 75 jaar goed blijven. Uiteraard is dit wel deels afhankelijk van de kozijnen die u kiest. Zijn ze van goede kwaliteit en hebben ze een keurmerk? Dan kunt u uitgaan van een langere levensduur. In vergelijking met kunststof, gaan kozijnen van hout gemiddeld net wat langer mee. Toch betekent dit niet automatisch dat hout duurzamer is. Kiest u voor kozijnen van hout dan moet u namelijk rekening houden met het regelmatige onderhoud dat dit materiaal behoeft. Houten kozijnen moeten om de vijf jaar worden gelakt en geverfd om zo hun mooie glans te behouden, terwijl kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn. Verf en lak bevatten vaak ook schadelijke stoffen, waardoor dit onderhoud niet per se bijdraagt aan de duurzaamheid van houten kozijnen.

Wie wel kozijnen wil met de uitstraling van hout, maar geen zin heeft in regelmatig onderhoud, is er de optie om te kiezen voor kunststof kozijnen met houtnerf. Dit type kozijn is afgewerkt met de zogenaamde renolit folie, waardoor de kozijnen kleurvast zijn. Dit in tegenstelling tot kunststof kozijnen met houtnerf waar weekmakers zijn gebruikt: in dat geval ligt het gevaar van verkleuring namelijk wel op de loer.

Isolatiewaarde van kunststof kozijnen

Eén van de vele voordelen van kunststof kozijnen, is hun goede isolatievermogen. Gaat het over duurzaamheid, dan is dit natuurlijk ook een belangrijke factor. Hoe beter uw kozijnen isoleren, hoe minder u hoeft te stoken. Voor kunststof kozijnen geldt dat zij over het algemeen beter isoleren dan kozijnen van hout of aluminium. De isolatiewaarde (U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt) van kozijnen wordt uitgedrukt in W/m2k om aan te geven hoeveel warmte precies verloren gaat. Een lagere U-waarde is dus beter dan een hogere. Kozijnen van kunststof hebben een iets lagere U-waarde dan kozijnen van andere materialen. Echter spelen ook andere omstandigheden een rol, zoals de kwaliteit van de kozijnen en het glas dat erin wordt geplaatst.

Recyclebare kozijnen

Wat er ook voor zorgt dat kunststof kozijnen zo duurzaam zijn, is dat ze recyclebaar zijn. Kunststof kan namelijk worden gesmolten en zo weer worden ingezet bij de productie van nieuwe kozijnen of andere producten. Volgens BouwTotaal wordt momenteel 75 procent van de oude kozijnen al gerecycled: een indrukwekkend percentage! De komende jaren zal dit aantal naar verwachting alleen nog maar verder stijgen. 

Is uw huis al erg duurzaam maar heeft u nog geen kunststof kozijnen geplaatst? Dan nodigen wij u graag uit om langs te komen in onze showroom om ons ruime aanbod te bekijken. Heeft u liever dat onze vakkundige adviseurs bij u thuis komen? Maak dan direct een afspraak!

Ontvang €250,- korting

Ter waarde van 250,- euro voor bij een besteding van 5000,- euro bij ons bedrijf. Boven de 5000,- euro ontvangt u nogmaals 5% korting over uw aankoop.