Subsidies voor het verduurzamen van uw woning
U wilt uw huis verduurzamen, maar u wordt wellicht tegengehouden door de kosten die daarbij komen kijken. Dan hebben wij goed nieuws voor u! De overheid stimuleert door middel van subsidies tal van maatregelen gericht op verduurzaming, milieubescherming en energiebesparing.
Voor welke subsidie komt u in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden? Wat bedraagt de subsidie voor ramen en kozijnen?
Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
Update januari 2021: De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner sloot op 31 december 2020 om 23:59 uur. U kunt geen aanvraag meer indienen voor de SEEH. Vanaf januari 2021 is er voor isolatiemaatregelen wél subsidie beschikbaar via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) energie besparen in uw gebouw en de appartement(en)? Dat kan! De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is vanaf 1 januari 2021 alleen nog bestemd voor Verenigingen van Eigenaren. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van deze regeling tot en met 31 december 2022. De subsidie bedraagt een vast bedrag per m2.
Let op: het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag was beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Vanaf 1 Januari 2021 zijn de gebruikelijke tarieven van vóór 1 juni 2020 weer van toepassing.
(bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Voorwaarden
U komt in aanmerking als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De vereniging heeft minstens één koopwoning met een eigenaar en bewoner.
- De eigenaren én bewoners binnen de vereniging hebben hun woning als hoofdverblijf of krijgen deze als hoofdverblijf na het uitvoeren van de maatregelen.
- De VvE neemt minimaal twee energiebesparende maatregelen.
- De VvE laat alle maatregelen uitvoeren door een bouwbedrijf.
- De energiebesparende (isolatie)maatregelen moeten binnen 12 maanden na de beschikking uitgevoerd zijn. Dit geldt ook voor de eventuele aanvullende maatregelen.
- De aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de gestelde minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen per woningtype.
(bron: Vereniging Eigen Huis)
Subsidie voor duurzame energie (ISDE)
Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Maar wat zijn de voorwaarden voor de isolatiemaatregelen van woningeigenaren?
Voorwaarden
- Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of u kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
- Als u HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m2 te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 10m2 zijn. U ontvangt voor maximaal 45m2 subsidie. Het maximaal aantal m2 blijft hetzelfde als u bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren, u telt het aantal m² dan bij het glas op.
- Bij de toepassing van HR++ glas of Triple glas dan moet dit ter vervanging van bestaand glas zijn.
- Bij de toepassing van Triple-glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen.
- Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
- Kiest u bij het type isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, voor het isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
- De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen.
- U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan.
- U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) heeft ontvangen.
(bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Subsidie voor kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen zijn een verantwoorde stap richting het verduurzamen van uw woning. Wanneer u deze laat plaatsen en dit combineert met een andere isolerende maatregel, kunt u hier subsidie voor aanvragen. Let wel: voor de kunststof kozijnen subsidie gaat het om triple-glas in combinatie met isolerende kozijnen of panelen in combinatie met triple-glas en met isolerende kozijnen.
Vergunning nodig? Nee.
Subsidie op isolatieglas van uw schuifpui
Laat u een kunststof schuifpui plaatsen van HR++ glas* of HR+++ glas, dan heeft u recht op subsidie wanneer u daarnaast nog een isolerende maatregel laat treffen. Doordat de schuifpui goed geïsoleerd is, laat deze geen warmte door naar buiten. U hoeft minder te stoken in de winter en kunt besparen op uw energiekosten. Bij Jordens worden alle schuifpuien voorzien van isolerende HR++ beglazing.
Vergunning nodig? Nee.
* HR ++ glas heeft naast de warmte-reflecterende coating i.p.v. lucht een edelgas (argon) tussen het dubbele glas. Dit heeft een betere isolerende werking dan lucht. HR staat voor ‘Hoog Rendement’.
Subsidie op isolatieglas van uw dakkapel
In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor subsidie voor uw dakkapel wanneer deze wordt geplaatst. U ontvangt geen subsidie voor de kunststof dakkapel zelf, maar wel voor het isolatieglas van de dakkapel. Heeft u al een dakkapel en wilt u de isolatiewaarde verbeteren? Als u investeert in nieuwe beglazing en een ander deel van uw huis isoleert, kunt u erop rekenen subsidie te ontvangen voor het verduurzamen van uw huis.
Vergunning nodig? Dit is afhankelijk van het gebied waarin u woont en de plaatsing plek van de dakkapel. Indien gewenst vragen wij van Jordens de benodigde vergunningen voor u aan en voorzien wij in de vereiste bouwtekeningen en aanvraagformulieren.
Nationaal Energiebespaarfonds
Wanneer u goedkoop geld wilt lenen om uw woning te verduurzamen kunt terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Tegen lage rente tarieven kunt u geld lenen om uw woning comfortabeler en energiezuiniger te maken.